"Infrared" یا اشعهی فروسرخ، یک تابش الکترومغناطیسی با طول موج بیشتر از امواج مرئی و کوتاهتر از امواج رادیویی است. با توجه به اینکه رنگ سرخ طولانیترین طول موج را دارد، تابش فروسرخ یا مادونقرمز دارای طول موجی بین تقریباً 750 نانومتر و 1 میلیمتر است و از سه نوع فرآیند مغناطیسی برای ارسال دادههای خود استفاده میکند.
با توجه به سهم امواج مادون قرمز از طیف رنگها، استفادههای کاربردی زیادی را میتوان برای این امواج نام برد از جمله یافتن مقصد و رهگیری هدف در موارد نظامی، تنظیم دما از راه دور، استفاده در بیسیمها برای ارتباطات short-area، طیف بینی و پیشبینی وضعیت هوا.
تلسکوپهای فضایی ساختهشده با استفاده از فناوری مادون قرمز نیز در شاخهیی از نجوم به نام "نجوم فروسرخ" استفاده میشوند. این نوع تلسکوپها وارد قسمتها و مناطق گردوخاکی و غبارآلود فضا مانند ابرهای مولکولی میشوند و اشیا و اجرام با دمای پایین مانند سیاراتی که در فواصل دور به دور ستارگانی دیگر میگردند را شناسایی مینمایند و همچنین به یافتن اجرام و سیاراتی میپردازند که بر اثر انفجارهای فضایی، مدتها پیش از بین رفتند و تنها بقایایی اندک از خود بر جای گذاشتند.
در فناوریهای هستهیی و اتمی نیز انرژیهای فروسرخ، ارتعاشات مولکولی را با ایجاد تغییر در قطبیت آنها از بین میبرند و برای مطالعهی حالتهای انرژی مولکولی، وضعیتی ثابت و پایدار ایجاد میکنند.
طیفبینی فروسرخ نیز سنجش میزان جذب و انتقال فوتونها در محدودهی انرژی فروسرخ است که بر اساس شدت و فرکانس آنها انجام میشود.
تصویربرداری با Infrared
در تصویربرداری به کمک امواج فروسرخ، فیلترها سعی میکنند تا نزدیکترین طیف به این امواج را ضبط و ثبت کنند. دوربینهای دیجیتال نیز اغلب از بلاککنندههای Infrared استفاده میکنند. دوربینهای دیجیتال ارزانتر و همینطور گوشیهای تلفن همراه مجهز به دوربین که فیلترهای لازم برای کشف و ضبط طیفهای نزدیک به مادون قرمز را ندارند نیز این امواج را به صورت رنگ سفید درخشانی میبینند (برای امتحان، کنترل از راه دور تلویزیون خود را ضمن فشار دادن یک دگمهی آن، به سمت گوشی تلفن همراهتان در حالت عکاسی بگیرید)
این نکته را به ویژه زمانی میتوانیم بیان کنیم که از اشیایی نزدیک به محلهای پر از اشعهی مادون قرمز عکس میگیریم مانند فضای اطراف یک لامپ معمولی، در این حالت، دخالت اشعهی مادون قرمز به وجود آمده، میتواند به پاک شدن صفحهی کل تصویر بینجامد.
روش دیگری نیز وجود دارد که تصویربرداری با اشعهی تراهرتز نامیده میشود که گرفتن تصاویر با استفاده از اینفرارد در فواصل دور یا امواجی است که یکای آنها به تراهرتز اندازهگیری میشود. البته نبودن منابع روشنایی، از لحاظ فنی تصویربرداری با امواج تراهرتز را از سایر انواع تصویربرداریها دچار دشواری و پیچیدگی میکند.
البته نسخههای جدیدی که از نرمافزارها و دستگاههای تصویربرداری تراهرتز تهیه شده است، با توجه به تولید و عرضهی طیفبینهای زمانبندیشده در کنار بستههای اصلی، بسیار جالبتر و قابل استفادهتر گشتهاند.
Infrared و ارتباطات
انتقال دادهها از طریق امواج فروسرخ نیز در ابعاد مکانی کوچک و بین دستگاههای کامپیوتری دیجیتال و تلفنهای همراه یا PDAها (دستیارهای دیجیتال شخصی) مورد استفاده قرار میگیرد. اینگونه دستگاهها خود را با استانداردها و قوانینی که توسط IrDA (انجمن دادههای اینفرارد) تطبیق میدهند و کار میکنند.
کنترلهای از راهدور و دستگاههای مطابق با استانداردهای IrDA از دیودهای ساطعکنندهی نور یا LED برای ساطع کردن امواج فروسرخ که توسط یک لنز پلاستیکی داخل نورافکنی کوچک و نازک کارگذاشته شدند استفاده میجویند. این نورافکنها، نوسانبندی شدند و وقتی روشن و خاموش میشوند، به تناسب، دادهها را رمزگذاری مینمایند.
دستگاه دریافتکنندهی امواج فروسرخ، از یک فتودیود با جنس سیلیکون استفاده میکند تا موج اینفرارد را به جریان الکتریکی تبدیل سازد. دستگاه دریافتکنندهی امواج، تنها به سیگنالهای پالسدهندهیی که مدام توسط Transmitter ساخته میشوند، پاسخ میدهد و امواج فروسرخی که به آرامی از نورهای محدود و کوچکی تغییر حالت میدهند را از صافی مخصوص خود میگذراند.
فناوری اینفرارد در ارتباطات برای استفاده در محلهای کوچکی که تراکم افراد و جمعیت در آنها بالاست و بلوتوث یا سایر فناوریها قادر به انتقال داده به شکلی مناسب نیستند بسیار مفید به نظر میرسد.
امواج فروسرخ یا Infrared از دیوارها عبور نمیکنند و در نتیجه در کار سایر دستگاههای اتاقهای مجاور دخالت نمینمایند. اینفرارد رایجترین فناوری استفادهشده در کنترلهای از راه دور دستگاههای مختلف است.
ارتباطات FSO، شاخهیی از فناوریهای تلهکام هستند که از انتشار و تکثیر نور در فضاهای خالی برای انتقال داده و اطلاعات بین دو نقطه استفاده میکنند. این فناوری زمانی استفاده میشود که برقراری ارتباط فیزیکی بین دو نقطهی مبدا و مقصد دریافتکنندهی اطلاعات مشکل و غیرممکن باشد. برای مثال در شهرهایی که راهاندازی سیستمهای کابلکشی فیبر نوری هزینهی زیادی دربر خواهد داشت.
این فناوری همچنین در انتقال داده و اطلاعات بین فضاپیماها و ماهوارهها به کار گرفته میشود هرچند که در خارج از جو، سیگنالهای ارسالی دچار اندکی انحراف میشوند. علیرغم اینکه برقراری ارتباط اطلاعاتی در فواصل کوتاه و با حجم پایین اطلاعات توسط LEDها نیز مقدور است، این پیوندهای نوری، معمولاً از امواج اینفرارد لیزری استفاده میکنند.
در نتیجه، فناوری FSO با استفاده از امواج فروسرخ، یک روش بسیار ارزان برای برقراری اتصالات اطلاعاتی در فضاهای شهری با کارکرد بیش از 4 گیگابیت بر ثانیه استفاده میشوند و حتی قیمت آنها با قیمت خریداری فیبر نوری به تنهایی برابر است!
در پایان هم جا دارد اضافه کنیم امواج اینفرارد، نور لازم برای ارتباطات فیبر نوری را فراهم میکنند. این امواج، طول موجی با حداقل میزان انتشار 1.33 نانومتر و حداکثر میزان پراکنش نور 1.55 نانومتر دارند و در سیمهای سیلیسیومی بسیار استفاده میشوند.
منبع: ویکی پدیا
ترجمه: سید ایمان ضیابری